Előállítás

Műanyag merevfalú csövek, flexibilis csövek és idomok

A gyártmány előállítási alapanyaga polipropilén homopolimer (PPH). Termoplasztikus, magas molekuláris, részlegesen kristályos szerkezetű műanyag, melynek sűrűsége lényegesebben alacsonyabb, mint a többi, általában használt műanyagé, 9000–9100 g/cm3 intervallumban mozog. Felülete nem oldódó, nem lágyul, nehezen ragasztható, ezzel ellentétben tökéletesen hegeszthető. A PPH nagyon időtálló és állandó, ezért a belőle készült idomok, rendszerelemek élettartama is nagyon hosszú. Rendkívül saválló (az oxisavak kivételével), ellenáll lúgoknak (hidroxidoknak), gyengébb oldószereknek is. Jól ellenáll éghajlati igénybevételnek, mikroorganizmusoknak, fiziológiailag kifogástalan. UV sugárzással szemben nem ellenálló.

Összehasonlítva a többi típusú műanyaggal, nagyon jó a felületi keménysége, rugalmasságát megtartja alacsony hőmérsékleteknél is. A PPH- t jellemzi továbbá magasfokú szakítószilárdsága, elektromos árammal szembeni jó szigetelőképessége, nullával egyenlő nedvszívósága, magas hőmérsékleti terhelhetősége (rövid távon akár 140 °C). Hővezetési együtthatója is rendkívül alacsony (mindössze 22 W/mK), tehát inkább szigetelő, ennek eredményeként például nem következik be az áramló füstgáz nem kívánt hőmérséklet csökkenése, mint például a fémkémények esetében. A PPH-t a termoplasztok csoportjába soroljuk, és mint olyan, megtartja kiváló tulajdonságait felmelegedés és az ezt követő hirtelen lehülés után is.

Tömítés

A rendszer él bordázott, és kör keresztmetszetű, a tömítő elem etilén –propilén – diénkaucsukból (EPDM) készült és a rendszerelem tartozéka. Rendkívül jó minőségű, kondenzátumnak és magas hőmérsékleteknek hosszútávon ellenálló, (rövidtávon akár 150 °C –nak is) elasztomérről van szó, amely ellenálló az öregedéssel (revüléssel), oxidációval, ózonnal és éghajlati hatásokkal szemben is. Ez a saválló anyag ellenálló olyan vegyszerekkel szemben, mint például a szervetlen anyagok (beleértve a szén-oxidokat is) és polarizált szerves vegyületek. Az EPDM azonban kevésbé ellenálló kőolaj származékokkal szemben.

Külső burok és rögzítő elemek

A LIB és LAB rendszer külső köpenycső valamint a rögzítő elem magas fényű ötvözött, 1.4301 osztályú szerkezeti acélból (az EN ISO X5CrNi18-10 alapján) készül. Ez az ausztenitikus króm – nikkeles acél nagyon jól hegeszthető, formálható, fényezhető, valamint magasan kopásállóságú, jól reciklálható, magas a hőellenállása (300 °C –ig). Víz, vízgőz, levegő páratartalom, gyengébb szerves és szervetlen savakkal szemben ellenálló.

A LIL és LAL rendszer külső köpenycsöve valamint rögzítő eleme 1. 0330 osztályú (jelölés az EN ISO DC01szerint) alacsony széntartalmú nem ötvözött, szerkezeti, esetleg 1.4031 osztályú (jelölés az EN ISO X5CrNi18-10 szerint) rozsdamentes acélból készültek. A 1.0330 osztályú acél garantáltan vegytiszta, garantált a foszfor- és kéntartalma, valamint minimális szakítószilárdsága, szakadáshatára és nyújtószilárdsága. Hidegen formálható, hengerelhető,, lakkozással, fémbevonattal vagy zománcozással történő felületkezelésre egyaránt kiválóan alkalmas. E tulajdonságainak köszönhetően a LIL és LAL rendszerek elemeinek felülete standard módon fehér porszórt zománccal (komaxit) lakkozott. Ez a réteg garantált ellenállóságot biztosít a külső, légköri behatások ellen, valamint esztétikai szerepet is betölt.